Ajankohtaista

Käynnissä:

Vasta toimintansa käynnistänyt queerfeministinen Q-kuoro harjoittelee toukokuun loppuun saakka maanantaisin klo 17-19 Harjun nuorisotalolla (Aleksis Kiven katu 1-3). Harjoituksissa tehdään helppoja äänenkäytön harjoituksia ja lauletaan. Kaikki ovat tervetulleita mukaan! (Myös jos sinulla on ideoita äänenkäyttöharjoituksista tai lauluista, niin tuo ideat mukanasi!)

——————–

Menneitä:

Vapaata improtanssia ja luovaa liikettä omatoimisesti toukokuussa perjantaisin klo 10.15-12 Uudella ylioppilastalolla Mannerheim-salissa (os. Mannerheimintie 5 A, 5. eli ylin kerros). Paikalle voi tulla kymmenen jälkeen, aloitusaika on 10.15. Kerrat ovat siis 10., 17., 24. ja 31.5.

Olemme tavanneet pariin otteeseen: aluksi olemme käyneet ringissä istuen fiilis- ja ideakierroksen, jonka jälkeen ollaan ruvettu tekemään erilaisia keho/tunne/liikkumisharjoituksia. Varsinaista vetäjää ei ole ollut mutta vetäjän rooliinkiin saa astua! Eli paikan päälle voi tulla olemaan ja liikkumaan, ja voi olla omia liikkumisideoita jota voi vetää muille tai sitten voi tulla paikan päälle katsomaan mitä tapahtuu. Mihinkään yhdessä tehtävään ei ole pakko osallistua vaan voi myös liikkua ja olla itsekseen. Luvassa on myös tietty rajattu aika omalle, itsekseen tehtävälle vapaalle liikkeelle.

Myös musiikkia voi tuoda mukanaan (paikalla cd-soitin).

—————————–

Kehomieli-tapaamisten seuraavilla kerroilla luvassa helppoa lattia-akrobatiaa vasta-alkajille!

la 23.2. klo 14-16 Unisportin tiloissa Meilahden liikuntakeskuksessa liikuntastudiotilassa

(os. Meilahdentie 2 b, Meilahden liikuntapuisto, nettisivut:

https://unisport.fi/yol/v2011/index.html?page=yleista#6525060)

Sitten seuraavat kerrat tapaamme Kupolissa (Uusi ylioppilastalo. Mannerheimintie 5 b, 7. eli ylin kerros)

To 28.2. klo 17 alkaen

ja alustavasti la 2.3. klo 14-16

Tervetuloa kaikki!

Queerfeministisen kuoron ensimmäinen tapaaminen torstaina 21.2. klo 18.30

Hyy:n Rydman- kokoustilassa, joka sijaitsee Kaivotalossa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaivotalo) osoitteessa Kaivokatu 10 A, 9.krs.

Lisää tietoa täältä.

Kehomieli-piiri kokoontuu torstaina 31.1. klo 16-18 Uudella ylioppilastalolla Mannerheim-salissa. Tervetuloa!

Tällä viikolla pelataankin jalkapalloa vasta tiistaina! Eli tervetuloa helppoihin jalkapallotreeneihin tiistaina 31.7 klo 18.30 Munkinpuistossa Munkkiniemessä ja sen jälkeen voidaan mennä myös uimaan.

Pelaamme maanantaisin matalan kynnyksen helppoa jalkapalloa klo 18.30 alkaen Munkinpuistossa Munkkiniemessä. Lähin maamerkki on Koneen entinen erikoisen näköinen toimistorakennus osoitteessa Munkkiniemenpuistotie 25 (rakennuksessa lukee GoExcellence).

Ensin teemme helppoja tekniikkatreenailuja, sitten pelataan sen verran kuin jaksamme, ja lopuksi voidaan mennä uimaan jos mieli tekee! Etukäteen ei tarvitse osata mitään ja saa pelata röyhelöhame päällä tai paljain jaloin. Jos osaa kikkoja, voi opettaa niitä muille. Tarkoituksena on pallotella rennolla meiningillä kaikki sopivasti huomioiden. Tervetuloa!


Seuraava improilta maanantaina 18.6. klo 17 -> Kupolissa (Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5 b. 7. eli ylin kerros), teemana ääni-impro (mutta ei tarvitse osata laulaa!). Tervetuloa!


Seuraava improilta maanantaina 11.6. klo 17 ->. Aloitamme Kupolissa ja siirtynemme sään salliessa ulos puistoon. Teemana on ”näkymätön teatteri”. Tervetuloa!


Luomista, leikkiä, improa!

Torstaina 10.5. klo 13-16 maalauskerho Kupolissa. Kupolissa käytettävissä guassivärejä, siveltimiä ja paperia.

Keskiviikkona 16.5. klo 18 leikkiä kaupunkitilassa, Kampintorilla Kampin kauppakeskuksen takana. Sovitaan yhdessä mitä leikitään – voit tuoda mukanasi leikkivälineitä (katuliituja, hyppynarun, mitä vaan) tai leikki-ideoita. Tällä kertaa kokeilemme myös manifesti-leikkiä, tuo mukanasi manifesti, jonka haluaisit julistaa maailmalle!

Maanantaina 21.5. Kupolissa avoin improilta, aloitamme klo 17. Kokeilemme prosessidraamaa feministisellä kehyskertomuksella. Prosessidraama on ryhmän luoma prosessi, joka perustuu improvisaatioon. Prosessidraamassa ei ole erillistä yleisöä, osallistujat ovat yhtä aikaa käsikirjoittajia, dramaturgeja, näyttelijöitä ja katsojia. Tervetuloa mukaan vaikket olisi aiemmin impronnutkaan!


Seuraavaksi tulossa: leikkiä kaupunkitilassa (infoa myöhemmin) &  draamaimproa Kupolissa pe 4.5. klo 17.30 ->. Tervetuloa!

Tulossa perjantaina 9.3. klo 18 -> draamaimproilutreenit Kupolissa (Uusi ylioppilastallo, B-rappu, 7.krs). Tervetuloa mukaan helppoihin improharjoituksiin, vaikket olisi aiemmin teatteria harrastanutkaan! Voidaan tehdä harjoituksia myös feministisellä/yhteiskunnallisella otteella.

Sarjakuvatapaaminen keskiviikkona 25.1. klo 14 Kupolissa! Tavataan sarjakuvakatsauksen merkeissä: tapaamisen voi tuoda feministisiä, yhteiskunnallisia tai muuten vaan kiinnostavia sarjakuvia joko omasta hyllystä tai kirjastosta kannettuna. Yhteisen keskustelun pohjaksi sovittiin Kiba Lumbergin Gipsy Comix tai vaihtoehtona Alison Bechdelin Hautuukoti-sarjakuvaromaani. Molempia on hyvin saatavilla Helsingin kaupunginkirjastosta. Tapaamiseen voi tulla myös vaikkei omia sarjakuvatuomisia olisikaan eikä yhteiseen lukemisiin tarvitse etukäteen tutustua.


Seuraavaksi lukupiirimme kartoittaa beat-naiskirjailijoita. Luemme Diane di Priman Vallankumouksellisia kirjeitä (käännös J.K. Ihalainen, Palladium-kirjat). Otteita teoksesta on myös takku.netissä täällä ja täällä.

Tapaamme maanantaina 21.11. klo 13 lounastapaamisen merkeissä sangen edullisessa Kauppakorkeakoulun opiskelijaruokalassa (Runeberginkatu 22-24). Tervetuloa!


Seuraavaksi tutustumme Riina Katajavuoren tuoreeseen runokirjaan Omakuvat (Tammi, Helsinki, 2011). Tapaamme jälleen lounaan merkeissä maanantaina 31.10. klo 12 Unicafe Topeliaassa.


Lukupiirin seuraavaksi teokseksi valikoitui Jelena Guron Taivaan pikkukamelit. Tapaamme maanantaina 17.10. klo 12 Unicafe Topeliaassa (Unioninkatu 38) lounastamisen merkeissä.


Kaunokirjalukupiiri jatkuu perjantaina 30.9. klo 15 Kupolissa (Uusi yo-talo, B-rappu 7 krs, Mannerheimintie 5B).  Tällä kerralla käsittelemme Marguerite Durasin teoksia Kesäsade ja Jokapäiväinen elämä. Lukupiiritapaamista varten voi lukea kumman tahansa kirjoista oman valinnan mukaan! Tervetuloa!


Siirrymme lukupiirissämme paikka-teemasta ruumillisempaan aihepiiriin ja luemme Mariaana Jäntin kirjan Amorfiaana. Tapaamme keskiviikkona 7.9. klo 12 lounaan merkeissä Kasvisbaarissa, (Kuvataideakatemian ruokalassa). Tervetuloa!


Luemme seuraavaksi kesäisessä lukupiirissämme roolipelikirjan:
Giaever & Gudmundsen: Itran kaupunki – surrealistinen roolipeli. Sitä on useita kappaleita saatavilla kaupunginkirjastossa. Tapaamme keskiviikkona 24.8. klo 14 Ylioppilasaukion Unicafen portailla (ja menemme siitä sopivaan paikkaan lukupiireilemään). Tervetuloa mukaan!


Seuraavaksi luemme lukupiirissä Isabelle Eberhardtin Islamin siimeksessä, joka on omaelämäkerrallinen kirjoituskokoelma 1800-1900-luvun vaihteessa eläneen nuoren naisen matkakokemuksista Pohjois-Afrikassa. Tapaamme tiistaina 2.8. klo 14 Ylioppilasaukion Unicafessa lounaan merkeissä. Tervetuloa!


Olemme aloittaneet kaunokirjallisen kesäisen lukupiirin, jossa tutkimme paikallisuutta kaunokirjallisen lukukokemuksen keinoin – mukaan voi tulla missä vaiheessa vain! Seuraava tapaaminen on keskiviikkona 20.7. klo 17 ravintola Tornin näköalatasanteella ja luvussa on Italo Calvinon Näkymättömät kaupungit.


Ruumiillisen opintopiirin seuraava tapaamiskerta on perjantaina 4.2. klo 16.15 Kupolissa (Mannerheimintie 5 B, 7. kerros). Tervetuloa!


Seuraava queerfeministisen opintopiirin tapaaminen on sunnuntaina 6.2. klo 16 Kupolissa (Mannerheimintie 5 B, 7. kerros), luettavana on Berlantin ja Warnerin Sex in Public, joka käsittelee heteronormatiivisuutta, heteroseksuaalista kulttuuria sekä yksityisen ja julkisen suhdetta suhteessa seksuaalisuuteen. Tervetuloa!


Queerfeministisessä opintopiirissä tutkitaan seuraavaksi ystävyyttä

tiistaina 18.1. klo 12 Kupolissa. Luettavana on Michel Foucault’n haastattelu vuodelta 1981 Friendship as a Way of Life.

Feministisen kollektiivin tapaaminen keskustelun ja kokemusten vaihtamisen tiimoilta puolestaan on keskiviikkona 19.1. klo 17 Kupolissa. Aihe on vapaa!


Kollektiivi kokoontuu halun vapauttamisen merkeissä…

…keskiviikkona 15.12. klo 18.30 Siltavuorenpenkereellä Minervan opiskelijatilassa Conddoorissa. Käsittelyssä edelleen Guattari – A Liberation of Desire. Tervetuloa!


Zinen askartelua ja safkaa 6.12. (muutos aikaan: jo klo 13 alkaen!)
Jatkamme Naistutkimuspäivien Varjotapahtumassa aloitetun oman zinen tekoa – askarrellen, kirjoittaen ja sarjakuvia tehden. Itsenäisyyspäivänä klo 13 eteenpäin Kupolissa (Uusi ylioppilastalo, B-rappu, 7. krs). Laitamme myös ruokaa!

Myös queerfeministinen lukupiiri kokoontuu samalla: luettavana on lyhyt teksti Felix Guattarin teksti A Liberation of Desire. Sen saa pdf:nä tästä: Guattari – A Liberation of Desire.

Tervetuloa!


Kuljeskelu: missä voi levätä?

Tapaamme keskiviikkona 1.12. klo 15 Porthanian aulassa kartoituksen merkeissä. Tämänkertaisen kuljeskelun tavoitteena on kartoittaa yliopistolla ja keskustassa tiloja, joissa voi nukkua ja levätä. Kameran voi ottaa mukaan.

Aiheeseen voi orientoitua lukemalla Mari Lindmanin esseen ”Man får inte sova här” HBL 29.11.2010 tai tutustumalla Sleepers-taideprokkikseen Sleepers: New York.

Uninen seikkailu odottaa!


Queerfeministisen opintopiiri tapaa keskiviikkona 24.11. klo 18.30 alkaen
Kupolissa (Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5, b-rappu, 7. eli ylin kerros)
manifestien lukemisen merkeissä:

Metsätalon kirjaston kurssimateriaalihyllystä löytyy kopsattavana ”Towards a queerest
insurrection”

ja toinen luettava teksti, Queer Nationin manifesti, on tässä: Queers Read This.

Tarjolla myös ituja ja jäätelöä! Tervetuloa!


Vartijavahti-kokous tiistaina 23.11. klo 18 Kupolissa (Mannerheimintie 5B, 7. krs.)


Queerfeministinen opintopiiri alkaa!

Tervetuloa queerfeministiseen opintopiiriin, joka alkaa nyt
keskiviikkona 3.11. klo 19 Kupolissa (Uusi ylioppilastalo, b-rappu, 7.
eli ylin kerros). Ensimmäiselle kerralle on luettavana Joan W. Scottin
artikkeli ”Experience” (1991).

Artikkeli on kopioitavissa Metsätalon kirjaston alakerran
kurssimateriaalihyllyssä. Se on peräisin artikkelikokoelmasta Butler,
Judith & Scott, Joan W. (toim.),”Feminists theorize the political”
(1992).

Se löytyy myös elektronisena: Helsingin yliopiston
mikroverkkotunnnuksilla sitä pääsee lukemaan täällä:
http://www.jstor.org/stable/1343743. (Löytynee myös hakemalla Helkasta
elektronisten lehtien kautta Critical Inquiry summer 1991).

Ensimmäisellä kerralla olisi tarkoitus myös kartoittaa mitä
kiinnostavaa luettavaa opintopiiriin löytyisi – tuokaa ehdotuksia ja
tekstejä näytille! Sovitaan myös tapaamistiheydestä, päivämääristä ja
opintopiirin muodosta.

Opintopiirin käynnistäjillä on ollut toiveena, ettei opintopiiri olisi
kovin raskas – joka kerralle ei tarvitse olla tekstiä luettavana.
Teoreettisen näkökulmien lisäksi tarkoituksena on etsiä poliittisia ja
toiminnallisia tapoja käsitellä sukupuolta, ruumista ja yhteiskunnan
normeja.

Tervetuloa mukaan!

* * * * *

Vartijavahti-proggiksen seuraava tapaaminen on torstaina 14.10 klo 18 Kupolissa, Uuden ylioppilastalon B-rapun 7. krs (Mannerheimintie 5B) . Tervetuloa mukaan!


Fem.kollektiivin seuraava kokoontuminen tiistaina 19.10. klo 19 Minervan Conddoorissa. Aiheena syrjivien asenteiden kohtaaminen. Tervetuloa!


Vartijavahti-proggiksen suunnittelu jatkuu torstaina 23.9. klo 18 Vanhan kuppilassa.


Fem.kollektiivi kokoontuu tiistaina 5.10. klo 16
Minervan Conddoorissa (Siltavuorenpenger 20 R).
Tällä kertaa aiheena on medikalisaatio, eli esim.

 • tautiluokitukset, mm. F65
 • sukupuolittuneet sairaudet
 • käsitykset terveydestä
 • medikalisaatio kontrollin ja syrjinnän keinona
 • jne.

Fem.kollektiivi kokoontuu keskiviikkona 15.9. klo 17, aiheena:
Valta, voima ja kunnia… eli vallankäyttötilanteet ja kontrolli

 • Asiantuntijavalta, biovalta, virkavalta, vartijat jne.
 • Tavataan Minervan opiskelijatilassa (Siltavuorenpenger 20 R).
 • Voimauttava valokuvaus jatkuu omatoimisesti ja siihen palaillaan myöhemmin.
  Tervetuloa!

Tervetuloa myös Feministisen Kesäpäivän jatkotapaamisiin:

 • Vapaamuotoinen jatkotapaaminen keskiviikkona 8.9. sään salliessa Topelian sisäpihalla (Unioninkatu 38) tai tarvittaessa sisällä Topelian Unicafessa klo 17 alkaen.
 • Vartijoiden valokuvaus -proggis käynnistetään tiistaina 14.9. klo 18 Vanhan Kuppilassa.

Feministinen kollektiivi kokoontuu torstaina 26.8. klo 17 Ylioppilasaukion Unicafessa (mahdollisuus lounastaa tai kahvitella). Jatketaan valokuvausprojektin parissa, aluksi käydään läpi edellisen kerran kuvauksia ja jälleen tarkoituksena jalkautua myös kuvaamaan, eli kamerat mukaan!


Feministinen kollektiivi kokoontuu keskiviikkona 11.8. klo 13 Porthanian Unicafessa (mahdollisuus lounastaa tai kahvitella). Jatketaan valokuvausprojektin parissa (ks. alla edellisestä kerrasta), tarkoituksena lähteä myös kuvaamaan, eli kamerat mukaan!


Feministinen kollektiivi kokoontuu tiistaina 3.8. klo 13 Ylioppilasaukion Unicafessa (mahdollisuus lounastaa tai kahvitella).

Tällä kertaa suunnitellaan valokuvausprojektia, jossa sovelletaan voimauttavan valokuvan menetelmää. Ennen tapaamista voi tutustua näihin materiaaleihin:


Feministinen kollektiivi kokoontuu tiistaina 13.7. klo 15
Minervan opiskelijatila Conddoorissa (Siltavuorenpenger 5A). Kivalla säällä voimme olla pihallakin.
Aiheina sauna ja yleisemmin ruumiillisuus.Feministinen kollektiivi kokoontuu tiistaina 22.6. klo 15
Aiheena on tällä kertaa kriittinen miestutkimus, josta luvassa pieni alustus.
Paikkana on tällä kertaa Metsätalo.
Tervetuloa, tavataan aulassa!


Feministinen kollektiivi kokoontuu 8.6. klo 14

Tapaamme Porthanian edessä (Yliopistonkatu 3) ja kuljeskelemme. Suunnitelmissa on käydä ainakin kaupungintalolla ja yliopiston tiloissa, ja sellaisissa paikoissa joista ollaan puhuttu, mutta jätämme tilaa spontaaneille reitti- ja paikkavalinnoille. Tällä kertaa on siis tilaisuus kartoittaa, keskustella, ottaa tilaa haltuun ja ”sisustaa”. Tervetuloa!

Edellisen kerran muistiinpanot täällä.


Fem.kollektiivi vierailee Kiasmassa Denise Grünsteinin valokuvanäyttelyssä keskiviikkona 2.6. klo 17–20 (ilmainen sisäänpääsy). Tavataan ulko-ovilla klo 17.


Feministinen kollektiivi kokoontuu 29.5. klo 11

Jatketaan samasta teemasta rajatummin, esim.

  • Ennakkotehtävänä on miettiä, mitä paikkoja Helsingissä on, jossa haluaisi tehdä
   jotain, jotka vaikuttavat kiinnostavilta tai jossa haluaisi käydä/tutustua. Mitä
   toiminnan mahdollisuuksia, minkälaisia paikkoja on?
  • Rinnakkaisversio ennakkotehtävästä on, että voi tutkailla miltä jotkut alueet tuntuvat, minkälaisia tunnelmia tai kokemuksia niihin liittyy? Vaikuttaa joku alue/reitti/näkymä/puisto/paikka mukavalta, leppoisalta, kiinnostavalta, epämiellyttävältä, häiritsevältä? Mitä siellä tapahtuu?

Ennakkotehtävän toteutuksen suhteen on täysin vapaat kädet. Ennakkotehtävää ei ole myöskään pakollista tehdä, jotta voisi tulla tapaamiseen!
Paikkana jälleen Minervan opiskelijatila tai sään salliessa ulkona. Tervetuloa!


Feministinen kollektiivi kokoontuu 16.5. klo 13

Seuraavalle kokoontumiskerralle suunnittelimme aiheeksi tilojen ja paikkojen tarkastelua, joka toteutettaisiin siten, että ennen tapaamista kukin voisi tehdä omasta arjestaan muistiinpanoja. Näiden pohjalta sitten kokoontumisen aikana keskustellaan ja tehdään ainakin karttoja! Lue lisää tästä.

Tapaamme Minervassa, alakerran opiskelijatilassa (Siltavuorenpenger 5, magneettiavaimella sisään rakennuksen takaa parkkipaikan kautta; jos et omista magneettiavainta, koputa ikkunaan). Tapaamisemme ovat olleet nyyttäriperiaatteella toimivia eli voit ottaa eväitä mukaan! Jos sää on kaunis ja ulkona tarkenee, voimme siirtyä uloskin. Tapaamiset ovat avoimia kaikille sukupuolille. Tervetuloa mukaan!

2 vastausta artikkeliin: Ajankohtaista

 1. Paluuviite: Hikeä ja hajuja – muistiinpanoja 13.7. kokoontumisesta | Maanmittauslaitos

 2. Paluuviite: Tilallisia havaintoja ja tilan luomista | Maanmittauslaitos

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s