Nolla käytöksestä

Elokuva-arkiston Elokuva ja arkkitehtuuri –sarjassa näytetyssä Wim Wendersin elokuvassa Notebook on Cities and Clothes seurataan vaatesuunnittelija Yohji Yamamotoa Tokiossa ja Pariisissa. Yamamoto sanoo ettei tunne itseään niinkään japanilaiseksi vaan ehkäpä tokiolaiseksi: ”Meillä suurkaupungeissa syntyneillä ei ole kansallisuutta.” Pariisissa puolestaan häntä viehättää kylmä poskia pistelevä sää ja irrallisuuden tuntu.
       Kaupungissa voi kulkea anonyymina loputtomiin. Kaupunkitila – olenko kotonani kaupungissa? (Olen toki!). Kaupunki leikkikenttänä, puutarhana, metsänä, alati uusia kohtaamisia.
      Wenders kuvaa videokameralla luonnoksia ja sitten lopullista versiota filmille – vuonna 1989. Elokuvassa hän puhuu elokuvan tekemisestä ja hätkähtää kun saa videokameran kuvaluonnoksilla paremman otteen todellisesta tilanteesta. ”Filmiltä digille siirryttäessä kaikki on keinotekoista, ei ole alkuperäistä, ei negatiivia ja kopioita vaan kaikki on kopioita. Ei jakoa alkuperäiseen ja kopioon, ei originaaliin negatiiviin ja siitä otettuihin vedoksiin.”
Kuvan tai tarinan henkilön suhde ympäristöönsä fiktiossa vai minun suhteeni kaupunkitilaan henkilökohtaisessa arkielämässäni? Entä mikä on näiden suhde toisiinsa?
          Kampin kauppakeskuksen edessä joukko tyttöjä piirtää katuliiduilla maahan. He ovat tekemässä fanimaalausta lempibändilleen, joka heittää VyRTissä keikan. ”Mikä se on?” ”Se on sellainen, että keikka välitetään netin välityksellä niin että jokainen voi osallistua siihen.” ”Eli katsoa kotoa koneeltaan?””Joo, ja se on ihanaa kun se tehdään ihan vaan faneja varten.” Saamme tytöiltä pinkin katuliidun leikkeihimme.
      Kampin torilla pisaroitsee pari sadepisaraa, skeittaavat pojat kiristävät huppariensa nyörejä pään ympäri ja lähtevät pois. Me intoudumme piirtämään katuliiduilla ruutuhyppelykuvioita – voi miten kauan kestää, että muistamme vanhan lapsuuden leikin säännöt! Ne palautuvat mieleen kierros kierrokselta. Lopulta muistamme kaikki ja saamme hypittyä tyylipuhtaasti.
     Kuinka helposti kaupunkitila taipuukaan leikkikentäksi!
     Joskus kaaosta ja hämminkiä on helppo saada aikaiseksi olemalla väärä henkilö väärässä paikassa. Venäläinen feministinen punk-bändi Pussy Riot lauloi kirkossa Putinin laskeneen housuihinsa. Ortodoksisen kirkon patriarkat suuttuivat ja sydämistyivät ja seurauksena punk-artisteja uhkaa monen vuoden vankilatuomio. (Koettakaa kestää! Rohkeutta!)
     Suuntaamme kohti askartelutilaa, jossa maalataan banderolleja feministitoverien tueksi. Kuinka paljon kaupunkitilassa on käsillä käsittämisen tiloja, paikkoja jossa kohdata toisia, leikata saksilla, maalata, piirtää, painaa kangasväreillä – ja kysyä apua pulman tullessa vastaan ja ratkaista sitä yhdessä?
     Miten leikki muuttaa  tiloja? Järjestyssääntöjen ja asiallisen ja asiattoman oleskelun  kaupunkitilaa ei ole mielletty oleilun, leikin, kuvittelun tai  kurittomuuden tiloiksi – mutta onneksi ajat ovat muuttuneet! Voisiko  leikin kautta luoda uusia merkityksiä kaupunkitilaan? Tavoitteena nolla käytöksestä ja asiat vinksin vonksin.
      Mutta mikä neuvoksi kun painavimmat ongelmat ovat tuhottoman abstrakteja? Eurooppalaisessa talouskriisissä pumpataan rahaa pankeille ja kansallisvaltiot yrittävät huolehtia luottokelpoisuudestaan – samalla päätäntävalta omasta arjesta katoaa jonnekin kauas ja on hankalaa saada otetta minkälaisiin yhteiskunnallisiin sopimuksiin ja instituutioihin meitä suostutellaan mukaan. Talouskriisin seuraukset jäävät kuitenkin meidän maksettavaksemme. Voiko kansallisvaltioissa koettuja talouskriisejä vastustaa yleiseurooppalaisesti? Voimmeko muodostaa ruumiillamme vastarintaa kaupunkitilassa? Blockupy Frankfurt?
Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s